مهر گزارش می دهد؛

سرابی به نام زمین مجانی در بافت فرسوده، وعده با واقعیت نمی خواند

سرابی به نام زمین مجانی در بافت فرسوده، وعده با واقعیت نمی خواند مركز املاك: در حالیكه رییس جمهور بارها در سخنرانی های خود درباره احیای بافت های فرسوده از عبارت زمین مجانی بهره برده است، اما معاون آخوندی می گوید هزینه زمین از خریدار دریافت می گردد.



به گزارش مركز املاك به نقل از مهر، رئیس جمهور دوشنبه شب دوم بهمن ماه امسال در حالی در مقابل دوربین تلویزیون قرار گرفت كه بخش مهمی از گفت وگوی یك ساعته وی به مبحث بهسازی بافت های فرسوده اختصاص داشت. وی در این نشست از طرحی برای بهسازی بافت های نابسامان شهری تحت عنوان زمین مجانی پرده برداشت كه با واكنش گسترده فعالان بخش مسكن مواجه گردید.
روحانی روز گذشته هم در جمع استانداران و وزرا بار دیگر بر «مجانی بودن زمین» برای احیای بافت های فرسوده تاكید و آن را بعنوان امتیازی برای بهسازی بافت های نابسامان شهری معرفی نمود.
زمین مجانی دولت
روحانی در گفتگوی دوم بهمن ماه خود اظهار داشت: «برای همین منظور در بودجه هم پیش بینی شده تقریباً در محله هایی كه بافت فرسوده وجود دارد آنجایی كه می توانیم زمین را اختصاص دهیم یا زمین دولتی یا شهرداری و یا مربوط به نهادهای عمومی، زمین مجانی برای احداث ساختمان در اختیار توسعه گرها قرار می دهیم و افرادی كه در بافت های فرسوده می باشند را به صورت مجانی به این ساختمان ها منتقل می نماییم، هر كسی صد متر ساختمان دارد، هر متر ساختمانی ۱.۲ در ساختمان جدید شرایط مسكونی را بدون پرداخت هزینه فراهم می نماییم.» (منبع: سایت پرزیدنت)
رئیس جمهور بار دیگر روز پنج شنبه ۱۹ بهمن هم در مراسم آغاز طرح ملی بازآفرینی شهری امید بر طرح «زمین مجانی» تاكید كرد و اظهار داشت: «ما باید ابتدا برای اجرای این طرح مردم را آماده نماییم. صداوسیما روزنامه ها و فضای مجازی باید به مردم بگویند چه كاری می خواهیم انجام دهیم حتی باید نقشه بازآفرینی محله و ماكت آن را تهیه نماییم تا مردم آن محله ببینند چه اقدامی مقرر است انجام بگیرد. مردمی كه منازل فرسوده دارند، نباید چیز دیگری جز منزل فرسوده خویش را واگذار كنند. آن ها اگر ۸۰ متر ساختمان فرسوده دارند جای آن ۱۰۰ متر ساختمان جدید می گیرند. دولت هم برای ساختن این واحدهای مسكونی از پیش به بودجه ای نیازی ندارد. زیرا زمین مجانی در اختیار توسعه گرها قرار می گیرد. توسعه گر دو برابر منازل فرسوده یك محل خانه می سازد كه ۵۰ درصد آن را در اختیار مردم همان محل قرار می دهد و ۵۰ درصد باقیمانده هم به خود توسعه گر متعلق می باشد و دولت فروش سریع آن را با قیمت عاقلانه تضمین می نماید.» (منبع: وزارت راه و شهرسازی)
كپی برداری از طرح «هر خانواده، هزار متر زمین» احمدی نژاد؟
بازی با عبارت «زمین مجانی» در حالی از جانب رئیس جمهور بارها تكرار شده كه هوشنگ عشایری سرپرست شركت عمران و بهسازی شهری ایران هم همواره اعلام نموده است هزینه زمین های دولتی در بافت فرسوده كه دولت های نهم و دهم با هدف تجمیع و مداخله مستقیم در فرآیند بازسازی بافت فرسوده خریداری و تسطیح كرد، در انتها كار از خریدار دریافت می گردد. ازاین رو هیچ زمین مجانی ای وجود ندارد.
این درحالی است كه طرح دولت در مورد نوسازی بافت های فرسوده با طرح زمین مجانی، فضای رسانه ای را به یاد وعده زمین هزار متری برای هر خانوار انداخت كه اوایل سال ۹۰ از جانب رئیس دولت دهم عنوان شد و عملا به علت غیركارشناسی بودن طرح، هیچ گاه اجرایی نشد.
زمین صفر به مفهوم حذف قیمت زمین از خانه های ازنوساخته شده نیست
هوشنگ عشایری سرپرست شركت عمران و بهسازی شهری ایران مبحث زمین صفر ـ و نه مجانی ـ را اولین بار در حاشیه مراسم كلنگ زنی احداث مجتمع ۱۰۰ واحدی در اراضی دولتی محله سیروس تهران مطرح كرد و به خبرنگار مهر اظهار داشت: قرار نیست زمین صفر به مفهوم حذف قیمت زمین و كاهش قیمت مسكن باشد بلكه سرمایه گذاران ترغیب می شوند كه تا در بافت فرسوده سرمایه گذاری كنند. در این صورت سرمایه گذار قیمت ساخت را از خریدار دریافت می كند و به این مفهوم نیست كه پول زمین پس داده می گردد بلكه دولت انتفاعی در آن ندارد.
وی اضافه كرد: زمین صفر به این مفهوم است كه دولت سودی عایدش نخواهد شد و اگر قرار باشد دولت از واحدهای تولید شده برای خود بردارد این كار را انجام نمی دهد. بلكه پیمانكار صرفا ۱۸ درصد سود ساخت می گیرد. به این معنا كه سازنده هزینه سرمایه گذاری به همراه ۱۸ درصد سود خویش را از قیمت فروش واحدها برخواهد داشت.
این مقام مسئول در وزارت راه و شهرسازی بار دیگر هفتم بهمن ماه در حاشیه مراسم سخنرانی وزیر راه و شهرسازی در خانه گفتمان معماری و شهر (خانه وارطان) درباره زمین صفر در بافت فرسوده با اشاره به اینكه طرح بازآفرینی امید كه از بهمن ماه امسال آغاز می گردد با طرح بازآفرینی پیشگام كه از شهریور ماه سال آینده آغاز خواهد شد متفاوت می باشد، به خبرنگار مهر اظهار داشت: در طرح پیشگام اراضی دولتی در بافت های فرسوده كه در اختیار ماست و از قبل خریداری شده را در اختیار توسعه گرها قرار می دهیم و آنها هم ساخت و ساز و تولید مسكن و هم خدمات روبنایی را انجام خواهند داد. در این طرح به زمین ارزش گذاری اولیه نمی گذاریم و زمین را در اختیار توسعه گران قرار می دهیم و سازنده بخش خصوصی كه كمترین قیمت پیشنهادی ساخت و ساز را عرضه داد برنده فعالیت در آن محله خواهد شد.
وی خاطرنشان كرد: خانه ای را هم كه توسعه گر ساخته است را قیمت كارشناسی می گذاریم؛ بر مبنای قیمت كارشناسی، هزینه ای كه توسعه گر (سازنده) كرده به همراه ۱۸ درصد سود متناظر آن را از خانه ای كه ساخته كسر می نماییم.
در حقیقت منظور از این اظهارات عشایری این است كه قیمت زمین در نهایت از خریداری كه ساكن بافت فرسوده نبوده، دریافت می گردد ولی از ساكنان قبلی بافت دریافت نخواهد شد. این به این مفهوم است كه باآنكه طرح بازآفرینی امید یا پیشگام مقرر است به سود زوجین جوان باشد، اما عملا با قیمتی بسیار بیشتر از خانه های نوساز در بافت های دیگر شهری به فروش می رسد كه عملا نه جذابیتی برای سازنده دارد و نه مصرف كننده.
قیمت زمین را می گیریم تخفیف هم نمی دهیم
عشایری همینطور ۲۱ بهمن در گفت وگویی كه با روزنامه شرق داشت، برای نخستین بار صراحتا اعلام نمود هزینه زمین از خریدار دریافت خواهد شد. وی تاكید كرد: «زمین در قیمت گذاری نهایی لحاظ می گردد. ما روی زمین قیمت نمی گذاریم. به سازنده می گوییم روی زمین ما بساز. پس از ساخته شدن، عملا قیمت زمین هم در ساختمان لحاظ می گردد. شما وقتی می خواهید روی یك خانه قیمت بگذارید، قیمت زمین را كه جداگانه محاسبه نمی كنید؛ ازاین رو چون روی زمین قیمت نمی گذاریم، تخفیفی هم ندارد.»
باز هم اعلام تعریفی جدید از زمین مجانی
سرپرست شركت عمران و بهسازی شهری ایران در گفت وگویی كه ۱۹ بهمن با رادیو اقتصاد داشت اظهار نمود: دولت اراضی خویش را با هدف جریان سازی احیای بافت های ناكارآمد شهری در اختیار توسعه گران قرار می دهد توسعه گران هم نیمی از این اراضی دولتی را در اختیار ساكنان محله قرار می دهد و به صورت معاوضه با ضریب ۱.۲ از توسعه گر واحد مسكونی می دهد و زمین خویش را به توسعه گر می دهد نیم دیگر را هم توسعه گر در آن واحد مسكونی می سازد و در اختیار زوجین جوان خانه اولی قرار می دهد.
سرگردانی مردم و ساكنان بافت فرسوده از طرح های نامفهوم دولت
به نظر می رسد همچنان برنامه شفاف و مشخصی از جانب دولت در مورد احیای بافت های فرسوده وجود ندارد و هر بار در هر سخنرانی از جانب مقامات ذی ربط، طرح ها و برنامه هایی عرضه می گردد كه درباره موفقیت آنها تردید وجود دارد چون كه حقیقت این طرحها با آنچه رییس جمهور و مقامات ذیربط درباره جذاب بودن ان می گویند فاصله بسیار دارد و در عمل چیزی به نام زمین مجانی نصیب كسی نخواهد شد.
از همین رو به نظر می رسد طرح های مذكور چندان با همراهی مردم و ساكنان بافت های ناكارآمد شهری مواج نخواهد شد. به خصوص كه ایراداتی همچون «عدم هماهنگی توسعه گر یا انبوه ساز با ساكنان بافت های فرسوده در طراحی نقشه واحدهای مسكونی نوساز»، «تبدیل خانه های زمین دار ساكنان بافت به خانه های آپارتمانی»، «پیچیدگی عجیب نحوه تأمین مالی فرآیند نوسازی»، «گران بودن واحدهای تولید شده برای زوج های جوان در محله های كم طرفدار به گونه ای كه می توان با هزینه ای به مراتب كمتر، خانه های زیر ۱۰ سال ساخت در محله های مناسب و پُرطرفدار پایتخت خریداری كرد»، «نحوه انتقال اسناد مالكیت و مشكلات حقوقی آن»، «پیچیدگی های سنگین نحوه بستن قرارداد با توسعه گر، انبوه ساز یا بخش خصوصی» كه جذابیت طرح را برای این بخش به شدت كاهش داده است، «ركود حاكم بر بازار مسكن و سختی فروش واحدهای مسكونی نوساز در محله های كم مخاطب پایتخت» و بسیاری سؤال ها و ابهام های دیگر بر این طرح وارد است.

1396/11/25
13:15:31
5.0 / 5
4177
تگهای خبر: احداث , بهسازی , توسعه , خانه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
مرکز املاک
msamlak.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مركز املاك محفوظ است

مركز املاك

املاک و زمین