سرمایه گذاران هنوز وارد گود نشده اند

فعالیت یك سوم از ظرفیت اقتصاد مسكن

فعالیت یك سوم از ظرفیت اقتصاد مسكن به گزارش مركز املاك سهم بخش مسكن از تسهیلات بانكی در شش ماه نخست سال جاری نشان داده است هم اكنون یك سوم ظرفیت واقعی این بخش فعال می باشد.


به گزارش كار و درآمد به نقل از ایسنا، سهم ۱۲. ۸ درصدی بخش مسكن از كل تسهیلات پرداختی سیستم بانكی در شش ماهه ابتدای سال جاری نشان داده است سرمایه گذاران هنوز وارد این بازار نشده اند و عمده تسهیلات به مصرف كنندگان اختصاص دارد.
با توجه به این كه بخش مسكن قابلیت جذب و راه اندازی ۴۰ درصد از حجم اقتصاد كشور را دارد سهم این بخش از تسهیلات بانكی حدود یك سوم ظرفیت واقعی این بخش است. این مورد نشان داده است بازار مسكن با وجود رسیدن به رشد ۷ درصد در چهار ماهه ابتدای سال جاری هنوز با حداكثر ظرفیت خود فعال نیست.
در شش ماهه ابتدای سال ۱۳۹۵ "مسكن و ساختمان" حدود ۱۹ هزار و ۹۴۸ هزار میلیارد تومان از كل تسهیلات ۲۷۰ هزار میلیاردی را در قالب بیش از ۴۳۲ هزار و ۳۰۰ فقره دریافت كرده كه در مجموع ۱۲. ۸ درصد كل تسهیلات بوده است. از این مبلغ ۲۱. ۴ درصد برای تامین سرمایه در گردش پرداخت شده و تا ۴۴. ۷ درصد آن در خرید مسكن بوده است. این در شرایطی است كه بخش "خدمات" بالاترین سهم از تسهیلات بانكی را به میزان ۱۰۸ هزار میلیارد تومان داشته است. "صنعت و معدن" بیش از ۸۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان، بخش "كشاورزی" ۲۱ هزار میلیارد تومان و حوزه "بازرگانی" ۲۹ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان دریافت كرده است.
جدا از این كه كشور سالیانه به یك میلیون واحد مسكونی نیاز دارد و طبق برآوردها هم اكنون تعداد تولید بیش از ۴۰۰ هزار واحد نیست، ارائه تسهیلات ارزان قیمت برای تولید مسكن در استطاعت و هم چنین نوسازی و بهسازی بافت های ناكارآمد برای این بخش ضروری به نظر می رسد.
در حال حاضر بانك مسكن تسهیلات ۹. ۵ درصد با استفاده از سپرده گذاری برای خرید مسكن پرداخت می كند. اما از ابتدای سال ۱۳۹۴ تا كنون تعداد تقاضا برای دریافت این تسهیلات ۲۸۲ هزار فقره بوده كه پاسخگوی نیاز كشور نیست. بنابراین بازار مسكن به ابزارها و مشوق های بیشتری برای تولید تعادل عرضه و تقاضا نیاز دارد.
با این كه گفته می گردد در شهر تهران ۴۹۰ هزار واحد مسكونی خالی وجود دارد نیاز فوری به تولید و نوسازی مسكن بر مبنای آمارها ضروری به نظر می رسد. به طور مثال هم اكنون تعداد معاملات خرید و فروش مسكن در شهر تهران در هر فصل حدود ۴۵ هزار واحد است؛ در حالی كه تعداد پروانه های ساختمانی برای تولید واحد مسكونی در هر فصل به یك سوم این رقم می رسد. بنابراین می توان پیش بینی كرد در آینده نه چندان دور با فشار تقاضا در بخش مسكن مواجه باشیم.
رییس اتحادیه مشاوران املاك در پاسخ به این سوال كه آیا مالیات می تواند ۵۰۰ هزار خانه خالی تهران را وارد بخش عرضه كند، اظهار داشت: بر مبنای آمار ۲. ۵ میلیون واحد مسكونی خالی در كل كشور و در استان تهران ۶۵۰ هزار واحد خالی داریم. این تعداد كه در استان تهران وجود دارد واحدهای معمولی نیست و عموم این واحدها در حاشیه تهران است كه بخشی از آن مسكن مهر در پرند و پردیس است. بخش دیگر واحدهای سوپرلوكس و بزرگ در مناطق مرفه نشین است كه به علت ركود اقتصادی قابلیت خرید و فروش آن وجود ندارد و مالكین هم تمایلی به اجاره آن ندارند.
حسام عقبایی ادامه داد: امیدوارم با سیاستهای مالیاتی بتوان برخورد با خانه های خالی را پیش برد. اما معتقدم در زمان ركود باید در فرضیه اول، سیاستهای تشویقی باشد و اگر جواب نداد سراغ سیاستهای تنبیهی و تعزیراتی برویم. بنابراین تا الان بحث مالیات خانه های خالی تاثیر چندانی نداشته است. بعضی دوستان دولتی دنبال درآمد از این راه هستند، در حالی كه این مالیات نمی تواند برای دولت درآمد آنچنانی داشته باشد و به همین خاطر عملا اجرا نشده است. بنابراین باید در زمان ركود در بازارهای موثر مثل بازار مسكن كه ۴۰ درصد از اقتصاد كشور را به خود اختصاص داده، سیاستهای مالیاتی را به صورت معلق اجرا كنیم كه با عنایت به شرایط اقتصادی تغییر كند.


 

1396/07/30
19:12:52
5.0 / 5
4510
تگهای خبر: بانك , تسهیلات , تولید , مسكن
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۴
مرکز املاک
msamlak.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مركز املاك محفوظ است

مركز املاك

املاک و زمین