گزارش مركز املاك؛

قمی ها منتظرالحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری

قمی ها منتظرالحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری ثبت نام طرح جهش تولید مسکن در حالی در دیگر استانها شروع شده که قمی ها برای ثبت نام در این طرح باید منتظر الحاق اراضی 560 هکتاری باشند.



خبرگزاری مهر - گروه استانها، هیفاء پردل: بازار مسکن در ایران همیشه با فراز و نشیب هایی روبرو بوده است هرچند در طول عمر دولت های مختلف برنامه ها و اقداماتی برای حل این چالش ها و هم چنین قدم هایی برای خانه دار شدن اقشار کم درآمد و دهک های پایین جامعه صورت گرفته است ولی با عنایت به این که این بازار در قبضه دلالان و سودجویان مسکن می باشد مشکلات مسکن همچنان پابرجا است.
ولی به جرأت می توان گفت اجرای طرح مسکن مهر از طرف دولت دهم توانسته رؤیای داشتن یک سرپناه را برای دهک های پایین برآورده سازد هرچند این طرح مشکلات و چالش های خاص خودرا داشت ولی خانه اولی ها را با آورده ناچیز و تسهیلات اندک توانست راضی کند.
باید گفت؛ معضل مسکن برای ما ایرانیها از قدیمی ترین مشکلات است و این کاستی به یک بیماری مزمن تبدیل شده است، طبق برآوردها یک خانوار ایرانی برای خانه دار شدن باید ۱۱۰ سال پس انداز داشته باشد تا بتواند یک واحد مسکونی به قیمت امروز بازار مسکن را خریداری کند این مشکل و بیماری مزمنی که گریبان بازار مسکن کشور شده حاصل ۸ سال رها شدن بازار مسکن از طرف دولت ها است.
امروز خانه دار شدن برای دهک های پایین جامعه و زوج های جوان چیزی شبیه یک رؤیا است تا جایی که امید به داشتن سرپناهی امن به آرزوی اجازه یک واحد مسکونی ارزان و مناسب تغییر یافته است.
اقشار کم درآمد و افرادی که از داشتن مسکن محروم هستند دیگر از خیر سرپناه دائمی گذشته و امید آنها نظارت بر بازار اجاره مسکن می باشد، بازاری که این روزها ملتهب و با نرخ های نجومی اجاره بها مستأجران خانه به دوش را حیران و سرگردان کرده است.
اگر نگاهی به اقدامات و برنامه های دولت های برای درمان بیماری مسکن بیندازیم خواهیم دید که اقداماتی دراین زمینه صورت گرفته که تنها حکم مسکنی برای بازار مسکن می باشد، در دو لت دوازدهم نیز زمزمه طرح اقدام ملی مسکن ناخودآگاه به میان آمد.
شهریورماه ۹۸ طرح اقدام ملی مسکن با حضور رییس جمهور کلنگ زنی شد و ۱۸ آبان ۹۸ نام نویسی از متقاضیان در چهار استان همچون استان قم شروع و سپس به دیگر استانها تسری پیدا کرد در این طرح ۴۰۰ هزار واحد تعریف شد که در مرحله اول و دوم نام نویسی بیش از ۱ میلیون نفر در سامانه این طرح ثبت نام کردند که ۴۶۰ هزار نفر واجد شرایط شناخته شدند.

طرح مسکن ملی شامل ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی است که ساخت ۲۰۰ هزار واحد آن در شهرهای جدید و با مشارکت بخش خصوصی، ۱۰۰ هزار واحد در مناطق بافت فرسوده و توسط شرکت بازآفرینی شهری و ۱۰۰ هزار واحد بر عهده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است. این طرح از ۲ سال پیش آغاز شد که در استان قم ۴ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی سهمیه در نظر گرفته شد؛ و۵۵ هکتار از اراضی پردیسان برای طرح اختصاص یافت و برای این امر ۱۳ نقطه مکان یابی شد.
در طرح اقدام ملی مسکن باتوجه به رکود بازار مسکن و قیمت افزوده زمین، مشکلاتی را برای متقاضیان به وجود آورد و ۲۳ هزار متقاضی قمی هم بدون اطلاع در شهرک امیرکبیر اراک ثبت نام شدند که با بعدها با پیگیری مسئولان خصوصاً استاندار با الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری مقرر است مشکل این متقاضیان حل شود.
طرحی با آورد کمتر و محبوبیت بیشتر نزد مردم
با روی کار آمدن دولت سیزدهم زمزمه ساخت ۴ میلیون مسکن به میان آمد در این طرح قرار شد ۴ میلیون مسکن ارزان و با تسهیلاتی تا سقف ۲۵۰ میلیون تومانی در اختیار دهک های پایین جامعه قرار گیرد سهم استان قم از این ۴ میلیون مسکن ۱۹ هزار و ۴۰۳ واحد مسکن می باشد.
۲۸ مهرماه همزمان با شروه ثبت نام این طرح، دهک های پایین و اقشار کم درآمد و هم چنین مسکن اولی ها در قم هم مانند دیگر استانها خوشحال از این که به رؤیای دست نیافتنی مسکن دست خواهند یافت وارد سامانه ثمن ویژه راه و شهرسازی شده تا نام نویسی می کنند اما ناخودآگاه با مشکلاتی روبرو می شوند که نام قم در سامانه وجود ندارد.
بعد از پیگیری های صورت گرفته از طرف متقاضیان و رسانه های دغدغه مند استان، به پاسخ عجیب راه و شهرسازی قم می رسد که گفته شده به علت عدم الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری و نبود زمین، قمی ها در اولین مرحله نمی توانند ثبت نام کنند و باید منتظر الحاق این اراضی باشند.
اما آن طور که پیدا است برای اجرای طرح اقدام ملی مسکن که قم جز ۳ استان برتر در اجرای این طرح است و هم چنین در اجرای طرح جهش تولید مسکن؛ قمی ها باید منتظر الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری باشند. اراضی که قرار بود در زمان محمد اسلامی وزیر سابق راه و شهرسازی دولت دوازدهم به سرانجام برسد که زمان بر و مشکلاتی را به همراه داشت و الان استاندار قم و معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری به همراه نمایندگان مردم قم در مجلس بطور مستمر پیگیر الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری هستند تا زمین مورد نیاز برای اجرای طرح جهش تولید مسکن در قم تامین شود.

قمی ها منتظر پیگیری مسئولان استان
علی محمدی ۵۵ ساله و بازنشسته است وی تا حالا نتوانسته مسکنی را به نام خود کند و نه زمینی را سند بزند و خانواده خودرا از مشکلات مستاجری نجات دهد او دراین زمینه می گوید: از زمانی که آقای رئیسی در مناظرات خود از ساخت ۴ میلیون مسکن برای اقشار کم درآمد می گفت پیگیر این طرح بودم و وقتی از جانب یکی از دوستان باخبر شدم که باید در سمانه ثبت نام کنم وارد سامانه شدم ولی متوجه شدم در سامانه اسم استان قم نیست.
وی در ادامه می افزاید: بعنوان شهروندی که از داشتن یک سرپناه آن هم در این سن و سال محروم است و باتوجه به مشکلات رهن و اجاره که خود مسئولان بیشتر از هرکسی به آن آگاه هستند انتظار داریم پیگیر مشکلات و موانع بر سر راه اجرای این طرح در استان باشند. غفلت از مددجویانی که در آرزوی یک سرپناه هستند
یک شهروند دیگر قمی که دو فرزند معلول ذهنی دارد و بیش از ۴۰ سال از عمر خودرا در مسکن اجاره ایی به سرمی برد بیان می کند: در طرح گذشته دولت دوازدهم، طرح خانه دار شدن خانواده هایی با داشتن دو معلول تصویب گردید اما با وجود همه پیگیری هایی که کردم این طرح شامل من نشد طرحی که برای خود فراز و نشیب هایی داشت و در طرح اقدام ملی مسکن هم واجد شرایط نبودم.
عیسی فرهنگیان که علاوه بر این ۲ فرزند معلول که در خانه نگهداری می کند ۳ فرزند دیگر هم دارد در ادامه گفت وگوی خود با خبرنگار مهر می افزاید: از آشنایان باخبر شدم در طرح دولت جدید اقشار کم درآمد مثل من می توانند خانه دار شوند اما وقتی در کافی نت برای ثبت نام اقدام کردم با مشکلاتی روبرو شدم که بعدها فهمیدم شامل قمی ها نمی گردد.
به گفته وی؛ اداره کل بهزیستی هیچ گاه برای مددجویان خود برای مسکن دار شدن و یا برداشتن باری از مشکلات مسکن اجاره ایی قدمی برنداشتند، امید ما همین طرح است و انتظار داریم مسئولان استان خصوصاً استانداری و نهاده های حمایتی مانند بهزیستی پیگیر مسکن مددجویان بهزیستی باشند.
به دلیل کمبود زمین ثبت نام نداریم
این تیتر نقل قول معاون مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی قم است که پس از پیگیری متقاضیان و خبرنگاران قم پاسخ دادند. ولی طبق گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری قم تکذیب و بر طبق روایت این مسئول، قم شهر کوهستانی نیست که مشکل زمین داشته باشد و تنها منتظر الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری هستیم.
معاون مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی استان قم، می گوید: با الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری مجاور پردیسان، شهروندان قمی می توانند در مرحله دوم طرح جهش تولید ثبت نام کنند و در شهر قم به علت فقدان زمین، در این مرحله ثبت نام نداریم.
داوود طلوعی می افزاید: سال قبل الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری مجاور پردیسان در شورای برنامه ریزی استان تصویب و برای تأیید به دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری کشور ارسال شد. اراضی ۵۶۰ هکتاری مجاور پردیسان، قابلیت و استعداد ساخت حدود ۳۵ هزار واحد مسکونی را دارد و پاسخگوی نیاز شهر قم در بحث تامین مسکن می باشد.
به گفته وی؛ باتوجه به قانون جهش تولید مسکن که بتازگی توسط مقام عالی وزارت راه و شهرسازی به استانها ابلاغ گردید، سهم استان قم از ساخت سالانه یک میلیون مسکن در کشور، ۱۹ هزار واحد پیش بینی شده است.
۵۶۰ هکتاری که می تواند نیاز ۱۰ ساله مسکن قم را برطرف کند
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری قم در رابطه با مشکلات ثبت نام قمی ها در طرح جهش تولید مسکن بیان می کند: قانون جهش مسکن در حقیقت ادامه اقدام ملی مسکن می باشد زمین هایی که برای طرح اقدام ملی بود عنوان آنرا به جهش تولید تغییر نام داده و یک مقدار نیز ضوابط حمایتی تر شد.
محسن بهشتی می افزاید: قم در حوزه اجرای طرح اقدام ملی مسکن جز ۳ استان برتر است و ما برای اجرای طرح جهش تولید مسکن منتظر الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری هستیم و هم اکنون استاندار و نمایندگان مجلس درحال پیگیری هستند.
وی عنوان می کند: ما برای پیگیری این الحاق با اسلامی وزیر قبلی و قاسمی وزیر جدید مسکن و شهرسازی مکاتبات و ارتباط تلفنی زیادی داشتیم و قرار شد در مدت ۲ ماه این مشکل رفع و اراضی ۵۶۰ هکتاری به استان قم ملحق شود ولی به رغم نامه نگاری ها و پیگیری هایی که در استان شده هنوز وزارت راه و شهرسازی پاسخ نداده است، هرچند بحث الحاق اراضی یک بحث حساسی است و برخی موافق و برخی دیگر مخالف این طرح هستند.
وی با اشاره به این که برخی معتقد هستند برای اجرای این طرح می توان از ظرفیت بافت فرسوده هم بهره برد می گوید: توسعه شهر باید در بافت فرسوده صورت گیرد این پیشنهاد درستی است ولی در بافت فرسوده مالک خصوصی داریم و طبق آیتم های این طرح باید تنها از اراضی دولتی برای ساخت مسکن در این طرح استفاده گردد.
بهشتی بیان می کند: این که گفته شده در قم زمین کافی برای اجرای طرح جهش تولید مسکن وجود ندارد را تکذیب می کنم، بسیاری تفسیر نادرستی از این خبر داشتند و به دنبال آن برخی سودجویان مبادرت به سوء استفاده و بورس بازی زمین در استان قم کردند مردم مطمئن باشند، در قم زمین مناسب برای اجرای این طرح وجود دارد قم کوهستانی نیست و اراضی دولتی هم فراوان است.
تفاوت طرح اقدام ملی و جهش تولید
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری قم در بخش دیگری از گفت وگوی خود با اشاره به وجه تمایز طرح اقدام ملی و جهش ملی مسکن می گوید: طرح اقدام ملی مسکن برای دهک های میانه و بالاتر در نظر گرفته شده که با آورده ای از خود و تسهیلات اندک می توانند صاحب مسکن شوند. اما ضوابط طرح جهش مسکن متفاوت و شامل دهک های پایین شده و در صورتیکه زمین رایگان است تسهیلاتی تا سقف ۲۵۰ میلیون تومان نیز دریافت می کنند پیش بینی ما این است تقریباً ۳۵ هزار خانوار در قم می توانند از ظرفیت زمین ۵۶۰ هکتاری استفاده کنند.
وی همین طور اظهار داشت: با الحاق زمین ۵۶۰ هکتاری به قم می توان نیاز آینده خانوارهای قمی برای ۱۰ سال آینده در حوزه مسکن را هم برقرار شود.
بروکراسی هایی که مانع از الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری شد
وی در پاسخ به این پرسش که چرا در الحاق این اراضی با گذشت بیش از یک سال تأخیر صورت گرفته می گوید: بیش از یک هزار شهر در کشور داریم که درخواست الحاق اراضی دارند و باتوجه به درخواست های بسیار و تقاضای فراوان نیاز به یک بروکراسی زمان بر است، پس تنها زیرساخت اجرای مناسب طرح جهش تولید مسکن در قم نیز همین الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری است، که دولت جدید می تواند این اختیار را به استانداری ها داده تا در کم ترین زمان ممکن اراضی به شهرها ملحق شود.
بهشتی معاون هماهنگی امور عمرانی در آخر تاکید می کند: انتقال متقاضیان قمی که در شهر جدید امیرکبیر اراک ثبت نام آنها صورت گرفته و هم چنین تعیین تکلیف ۲۱ هزار متقاضی که واجد شرایط طرح اقدام ملی مسکن نبودند و هم چنین انجام طرح جهش تولید مسکن همگی به الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری بستگی دارد و ما با جدیت پیگیر این مساله هستیم.

1400/08/12
11:59:39
0.0 / 5
540
تگهای خبر: اجاره , استان , بازار مسكن , بنیاد مسكن انقلاب اسلامی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
مرکز املاک
msamlak.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مركز املاك محفوظ است

مركز املاك

املاک و زمین