گزارش مركز املاك؛

بازارسوریه از دست می رود؟

بازارسوریه از دست می رود؟ مرکز املاک: با وجود تلاش مقامات سوریه برای اعطای امتیازات اقتصادی به ایران برای توسعه و بازسازی این کشور اما ترکیه سهم بیشتری نسبت به ایران در بازار سوریه دارد.


به گزارش مرکز املاک به نقل از مهر، با شروع دوره بازسازی و توسعه نیازهای بازار سوریه، مقامات این کشور تلاش کردند تا با اعطای امتیازهای اقتصادی به متحدان دوران جنگ خود همچون ایران، بتوانند علاوه بر گسترش روابط راهبردی از سیاسی- نظامی به اقتصادی، نیازهای مصرفی خودرا نیز بدون اثرپذیری از تحریم های غرب تامین نمایند. با این وجود اما هنوز کشورهایی مانند ترکیه سهم بسیار بیشتری نسبت به ایران در بازار سوریه دارند. ایران نخستین کشوری بود که به صورت عملی و میدانی با آغاز بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ به کمک دولت و ملت سوریه رفت. همین طور ایران کوشش کرد تا با بهره بردن از ظرفیت دیپلماسی خود، برخی قدرت های جهانی مانند روسیه را نیز در معادلات جنگ سوریه وارد کند؛ ورودی که توانست کفه ترازوی جنگ را به نفع دولت و ملت سوریه سنگین تر نماید. صادرات ایران به سوریه در سالهای پیش از بحران سوریه در بهترین حالت در سال ۸۹ توانست به اندکی بیش از نیم میلیارد دلار برسد اما در سالهای پس از بحران که اتفاقاً سوریه نیاز بیشتری به واردات داشته است به شدت کاهش یافته و حتی در مواردی به کم تر از ۱۰۰ میلیون دلار رسیده است صمد محمدی، کارشناس دیپلماسی اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: با تغییر روند و سنگین شدن کفه ترازو به نفع سوریه در میدان جنگ از سال ۲۰۱۵، دولت این کشور کوشش کرد تا هم زمان با آزادشدن مناطق از دست تکفیری ها که ویرانی های زیادی هم به جا گذاشته بودند، بازسازی را نیز آغاز نماید. در همین راستا، سوری ها تلاش کردند تا با انعقاد قراردادهایی با کشورهای فعال در میدان جنگ، سطح روابط اقتصادی با این کشورها را نیز به میزان روابط سیاسی و امنیتی گسترش دهد. از طرف دیگر، اعمال تحریم مقابل اقتصاد سوریه توسط اروپا و آمریکا به خصوص تحریم های اخیر آمریکا تحت عنوان قانون سزار، بازار سوریه به یک بازار تقریباً بی رقیب برای ایران که خود نیز از تحریم های غرب رنج می برد، تبدیل نموده است. با این همه اما ایران تا کنون نتوانسته از فرصت کم نظیر به دست آمده بهره برداری نماید و نه فقط روابط اقتصادی ایران با این کشور مهم جبهه مقاومت افزایش نیافته بلکه نسبت به دوران پیش از بحران، کاهش نیز یافته است. بررسی ها نشان میدهد که بیشترین میزان صادرات ایران به سوریه در سالهای پیش از بحران در بهترین حالت در سال ۸۹ توانست به اندکی بیش از نیم میلیارد دلار برسد. این رقم در دوران پس از بحران با وجود کاهش واردات سوریه از سایر کشورها به سبب تحریم، کاهش محسوسی یافت. نمودار زیر میزان تجارت ایران و سوریه از سال ۸۸ تا سه ماهه اول ۹۹ را نشان میدهد.


نمودار (۱): مبادلات تجاری ج. ا. ایران و سوریه از سال ۱۳۸۸ لغایت سه ماهه اول ۹۹
محمدی به استناد نمودار فوق می گوید: میزان تجارت ایران با سوریه در سالهای پس از بحران که اتفاقاً سوریه نیاز بیشتری به واردات داشته است به شدت کاهش یافته و حتی در مواردی به کم تر از ۱۰۰ میلیون دلار نیز رسیده است. صمد محمدی، کارشناس دیپلماسی اقتصادی: حضور ضعیف ایران در بازار سوریه در حالی است که حتی ترکیه و امارات که از شروع بحران تا حالا با دولت و ملت سوریه وارد جنگ شده اند، صادرات بسیار گسترده تری به بازارهای این کشور دارند از طرف دیگر، برمبنای آخرین اخبار اعلام شده از طرف بخش عربی و آفریقایی سازمان توسعه تجارت در۷ ماهه نخست سال جاری صادرات ایران به سوریه تنها ۷۳ میلیون دلار و واردات از سوریه نیز ۱۰ میلیون دلار بوده است. بگفته مدیرکل دفتر عربی و آفریقایی سازمان توسعه تجارت ایران در سال مذکور مهم ترین کالاهای صادراتی ایران به سوریه شامل قطعات خودرو، دارو، میله های آهنی و فولاد، لوله و پروفیل، قطعات توربین های گازی، شیرخشک اطفال، پسته، شیرآلات بهداشتی، کربنات دی سدیم و مخمرها بوده و مهم ترین اقلام وارداتی ایران از سوریه نیز شامل فسفات، روغن زیتون، نباتات، مغز میوه و پارچه بوده است. محمدی می گوید: حضور ضعیف ایران در بازار سوریه در حالی است که حتی بعضی از کشورهایی که از شروع بحران تا حالا با دولت و ملت سوریه وارد جنگ شده اند، صادرات بسیار گسترده تری به بازارهای این کشور دارند. بعنوان نمونه کشور ترکیه که علاوه بر پشتیبانی از تروریست های جبهه النصره که حالا نیز در ادلب سوریه مستقر هستند، قسمتی از خاک این کشور را نیز در اشغال دارد در سال ۲۰۱۹ از واردات ۶ میلیار دلاری سوریه، سهمی بیش از ۱.۷ میلیارد دلار را به خود اختصاص است. علاوه بر ترکیه، امارات نیز که با آغاز بحران با حمایت های مالی و لجستیکی از تروریست ها و تعطیلی سفارت خود در جبهه تقابل با سوریه قرار گرفت، صادرات بالایی به سوریه دارد. همین طور درسال جاری نیز تنها صادرات یک ماه ترکیه بیشتر از صادرات ۷ ماهه ایران بوده است. در صورتیکه صادرات ۷ ماهه ایران به سوریه، تنها ۷۳ میلیون دلار بوده است، صادرات ترکیه تنها در سپتامبر سال جاری بیش از ۱۰۰ میلیون دلار عنوان شده است. جدول زیر ۵ کشور اول در حوزه صادرات به سوریه در سال ۲۰۱۸ را نشان میدهد.

جدول (۲): کشورهای مهم صادرکننده به سوریه در سال ۲۰۱۸ تعلل ایران در ورود به بازار سوریه، علاوه بر اینکه سبب از دست رفتن بازار این کشور شده، سبب از بین رفتن فرصت بزرگ وارد شدن ایران به بازار کشوهای عضو اتحادیه عرب و کشورهای اروپایی حاشیه مدیترانه هم خواهد شد. محمدی معتقد می باشد نگاه ایران به سوریه نباید فقط بعنوان یک بازار هدف صادراتی باشد، بلکه همانند روسیه که در حال تبدیل سوریه به پایگاه صادرات خود به منطقه غرب آسیا است، ایران نیز می تواند از سوریه برای صادارت به کشورهای عضو اتحادیه عرب استفاده نماید.



منبع:

1399/09/23
22:42:50
5.0 / 5
1203
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
مرکز املاک
msamlak.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مركز املاك محفوظ است

مركز املاك

املاک و زمین